Goedbedoeld advies – wat is coaching?

Laten coaches zich coachen? Jazeker, ik wel tenminste. Recent stond ik voor een lastige beslissing en ik had behoefte aan iemand die met mij meekeek. Naar mij, mijn proces, mijn blinde vlekken. Op een zuivere en objectieve manier. Een vriendin zei: “Wat goed dat je dat doet met een buitenstaander. Zelf vind ik dat het een eigen proces is en ik zit niet op allerlei goedbedoelde adviezen te wachten.” Dat vond ik zo’n opvallend beeld van coaching dat ik er hier graag bij stil sta. Want misschien is dat wel een beeld dat veel meer mensen hebben.

Wat is coaching? 
Er is geen begrip dat zoveel betekenissen onderdak biedt als coaching. Werkcoach bij een uitzendbureau, participatiecoach bij een gemeente, executive-coach bij een chic bureau: alles heet coach bij gebrek aan een meer onderscheidend woord. Ook ik ben niet ontkomen aan het gebruik ervan. Het betekent dat het voor een succesvolle coach van belang is jezelf goed te kennen, een herkenbare aanpak te hebben en zichtbaar te zijn.

Hoger opgeleiden en gevoel
Gezien mijn achtergrond als advocaat en toezichthouder coach ik met name hogeropgeleide professionals en bestuurders. Ik spreek hun taal, kom mee op hun abstractieniveau en breng tegelijkertijd iets nieuws: meer sensitiviteit. De mens denkt, voelt en doet. Vaak zijn bij mijn doelgroep het denken en doen prima ontwikkeld, maar is het gevoel ondergesneeuwd. Dat gevoel kan je beschouwen als een vaag iets met een hoop emotie waar je uit wil blijven. ‘Niet professioneel en dat bewaren we voor thuis’. Maar het is ook een ingang die leidt tot opluchting, ruimte en een frisse blik. Die 9 van de 10 keer een doorbraak teweegbrengt.

Patroon herkennen en doorbreken
Prima, denk je nu misschien, dan ga je bij jou in de coaching lekker een potje zitten voelen. Wellicht stel je je daar iets bij voor waar ook wierook, kruidenthee en een soepjurk een rol in spelen. Maar nee, zo is het niet. Voelen is geen doel op zich. Waar het wel om gaat is het aangaan van wat zich aandient als frustratie of gedoe, het ontdekken van het patroon dat er onderligt en het vervolgens doorbreken daarvan. We bestrijden geen symptomen maar gaan op zoek naar de kern. Welke overtuiging houdt je daar waar je nu bent? Wat geloof je over jezelf en de situatie waardoor je frustratie of gedoe ervaart? Geloof mij, als je jezelf niet toestaat daar iets bij te voelen, dan zit je muurvast.

Het verschil tussen je buurvrouw en je coach
Het laatste wat ik doe als coach is cliënten vertellen wat ze moeten denken, voelen of doen. Ik heb namelijk geen idee. Een goed bedoeld advies is waardeloos als dat voorkomt uit de persoon die ik ben. Dan kan je het net zo goed aan je buurvrouw vragen. De meerwaarde van de coaching zit ‘m – naast de rust, aandacht en ruimte tijdens een sessie – in de coach die voor jou een instrument is voor hulp. Een kanaal. Iemand die scherp kijkt en voelt en via de verschillende haakjes in wat jij vertelt en laat zien een rode draad tevoorschijn peutert. Die samen met jou de thema’s ontdekt en zo het zich herhalende patroon in jouw leven ontwaart. Of dat nu tot uiting komt in het werk of privé, dat maakt niet uit. Vaak is er een aanleiding voor coaching in het werk en zie je dat het ontdekken van het patroon en het bewust doorbreken ervan ook op andere vlakken doorwerkt. Je bent immers één persoon.

Niet voor watjes
Vanuit die insteek is coaching ineens iets anders dan een beetje van je af praten en het ontvangen van goedbedoelde adviezen. Wil je je verhaal in stand houden of heb je de moed om kwetsbaar te zijn? Ter bemoediging: op de drempel staan is vele malen spannender dan er uiteindelijk doorheen gaan. De bevrijding en de opluchting op het gezicht van cliënten na hun doorbraak zijn voor mij de reden waarom ik doe wat ik doe. Net als voor mijn coach, want ook ik ging na de sessie met opluchting, ruimte en een frisse blik naar huis.

Ben je een hoogopgeleide professional, ondernemer of bestuurder en heb je interesse in coaching? Bel 06 41 21 97 67 of lees hier wat het voor jou kan betekenen.

Geen reactie's

Geef een reactie