Hoofdmensen – hoe zorg je voor balans?

Ben jij een ‘hoofdmens’? Hoofdmensen werken veel met hun hoofd en/of staan aan het hoofd van een afdeling of organisatie. Denk aan advocaten, notarissen, artsen, managers, directeuren-grootaandeelhouders en bestuurders. Als coach en mediator begeleid ik hoofdmensen die hoogopgeleid zijn en/of leiding geven aan anderen. Als hoofdmens presteer je op hoog niveau onder een behoorlijke druk. Je werkt vaak hard en bereikt veel. Er is echter een keerzijde. Wellicht merk je dat je continu ‘aan’ staat en niet voldoende tot rust komt. De boog blijft gespannen. Hierdoor gaat potentieel verloren. Je eigen energie raakt op. Of samenwerken leidt bijvoorbeeld tot frustratie doordat collega’s jouw tempo niet bijhouden. Op den duur lukt het niet meer om (samen) te werken vanuit ontspanning en innerlijke kracht.

Westerse cultuur

De gedrevenheid van mensen in onze samenleving levert ons veel op aan kennis en materie. Het doorzettingsvermogen van veel hoofdmensen is bewonderingswaardig. Er is echter sprake van een disbalans doordat er te weinig aandacht is voor rust en bezinning. In onze westerse cultuur zijn veel mensen hun natuurlijke ritme kwijt. We hebben ons ratio te belangrijk gemaakt en er is een continue druk om te presteren. We denken steeds te kunnen pieken zonder ons op te laden. Gericht zijn op groei zonder jezelf te voeden leidt helaas tot uitputting. Hoe kom je weer in balans?

Ken je eigen fundament

Om in balans te zijn wil je jezelf beter leren kennen door naar binnen te gaan en je in de wereld laten kennen door naar buiten te gaan. Binnen en buiten dus. Het een is niet beter dan het ander, het gaat erom dat je voor beide bewegingen aandacht hebt. Teveel in de wereld zijn zonder te voelen wat er in jezelf gebeurt, brengt je uit balans. Je staat dan niet stevig, doordat je je eigen fundament niet kent. Van tijd tot tijd aandacht hebben voor je binnenwereld is cruciaal voor succes in de buitenwereld.

Inzicht in je natuurlijke ritme

Een ander belangrijk punt is het hebben van inzicht in je natuurlijke ritme. Er zijn momenten voor bezinning, voor voorbereiding, voor het zetten van de eerste stap en voor volledige inzet in en overgave aan je werk. Afstemming op dit ritme brengt je in balans en leidt tot optimale groei. Altijd doorzetten geeft je wellicht het gevoel goed bezig te zijn. Maar soms loont het de moeite om afstand te nemen en processen meer voor je te laten werken. Zo zorg je ervoor dat zaken moeiteloos kunnen verlopen in plaats van dat jij het klokje rond werkt en je er doorheen worstelt. 

Eerste stap

Ben jij vooral bezig met werken, met je volgende actie en met wat anderen van je (prestaties) vinden? Stem jij je maar weinig af op wat er in jou omgaat? Je kan zelf al veel bereiken door nu even te stoppen met lezen en kort te reflecteren op jouw levensstijl. Of alleen al een moment rust te nemen. Wellicht denk je dat je hier geen tijd voor hebt. Begin eens met 2 tot 5 minuten meditatie per dag. Niets spannends. Gewoon gaan zitten op een stoel, ogen dicht en je aandacht richten op je ademhaling. Zodra je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je de focus rustig weer terug naar je ademhaling. Zonder oordeel. Na verloop van tijd zal je door deze beoefening meer rust en stabiliteit gaan ervaren. Met deze eerste stap zet je werkelijk iets in beweging. ‘Big changes start with smalls steps’

Ben je een hoogopgeleide professional, ondernemer of bestuurder en wil je blijvend meer balans ervaren? Bel 06 41 21 97 67 of klik hier voor meer informatie.

Geen reactie's

Geef een reactie