Intuïtieve kracht Deel 1: Vastzitten en in beweging komen

Het leven is een antwoord op hoe wij het leven tegemoet treden. En als we dat doen vanuit ons gewonde deel of blijven hangen in de oude verhalen over onszelf dan is dat wat we creëren. Rationeel is dat goed te volgen, maar toch loop je emotioneel soms vast. Het gebeurt. Je kan uit alle macht proberen jezelf daar overheen te zetten, maar vaak werkt dit tijdelijk of gewoon niet. Hoe fijn is het als je weet hoe je jezelf weer in beweging kan krijgen?

Verbinden met je wijze deel

Het is van belang dat je een verbinding maakt tussen de zwakke delen in jezelf en het deel in jou dat eigenlijk beter weet dan dit. Dat laatste deel is wijs, ziet perspectief en mogelijkheden en straalt kracht uit naar anderen. Vergis je niet, dit deel bestaat. Je kent het van de momenten waarop je rust ervaart en precies weet wat te doen. Dat kan in een werksituatie zijn maar ook privé als je je kind geruststelt, muziek maakt, iets uitlegt aan iemand etc. Als je steeds opnieuw rechtstreeks naar je wijze deel uitreikt, ontleen je daaraan je kracht. Dan hou je jezelf niet langer voor de gek maar ben je juist echt jezelf. Door die verbinding te maken kan je moeiteloos je weg vinden op een manier die samenvalt met wie je ten diepste bent.

Hoe pak je het aan?

  • Ga rustig zitten en zorg dat je een (half) uurtje alleen kan zijn. Vraag jezelf dan af waar je vastzit. Waar gaat het om, op welk gebied?
  • Wie verwijt je dat je vastzit? Wiens schuld is het dat dit gebeurt en welk oud verhaal is dit?
  • Laat de schuldvraag los. Kijk wat er eigenlijk gebeurt in dit verhaal. Wat hou je in stand?
  • Wat is het patroon dat steeds langskomt op dit gebied? Hoe pak jij dit steeds weer aan? Wees eerlijk tegen jezelf zonder te oordelen.
  • Zoek de emotie op die hoort bij dit patroon en leg je hand daar op je lijf. Benoem de emotie: ik ben… niet veilig, niet genoeg, niet gewild of wat het ook is.
  • Haal adem en voel deze emotie. Er zit een deel van je vast in dit oude verhaal waardoor je beperkende gedachten hebt over wie je bent en wat mogelijk is.
  • Er is een deel van jou dat al heel en krachtig is, dat deel van je dat je kent als je geïnspireerd bent. Maak verbinding met dit deel en stel je voor dat je het in verbinding brengt met dat jongere, angstige deel dat vastzit in dat oude verhaal. 
  • Stel als dat nodig is met woorden het jongere, angstige deel gerust. Praat tegen jezelf zoals een ouder een kind gerust kan stellen.
  • Haal adem. Voel wat werkelijk waar is. Welke keuze maak je nu vanuit dit wijze deel?

Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om het verhaal (inclusief schuldvraag) los te laten en er van een afstand naar te kijken. De emotie die bij het verhaal hoort, kan je er juist weer in zuigen. Probeer het dan gewoon opnieuw.

Wees zacht voor jezelf en zet tegelijkertijd krachtig door. Jij kan dit. Je weet beter dan dit en je bent in staat jezelf gerust te stellen. 

Tips

1. Het benoemen (al dan niet in aanwezigheid van iemand anders) of het opschrijven van wat je tegenkomt, kan helpen om er goed bij te blijven;

2. Ga niet helemaal in de emotie, laat je er niet in zuigen. En druk de emotie ook niet weg. Wat je wil is ernaar kijken of er als het ware ‘op je hurken naast zitten’;

3. Besef dat je niet uniek bent hierin. Iedereen loopt weleens vast. En het aangaan van je emoties is voor iedereen spannend. Het is maar net of je hebt geleerd hier goed mee om te gaan. Kom je er niet goed uit, overweeg dan een coachsessie;

4. Neem je wijze deel serieus. Als je voelt wat werkelijk waar is, durf dit dan ook te volgen. Je helpt jezelf door je heldere inzicht op te schrijven of met iemand te delen zodat je jezelf er op moeilijke momenten eenvoudig weer aan kan (laten) herinneren.

Ben je een hoogopgeleide professional, ondernemer of bestuurder en wil je jezelf ontwikkelen vanuit je intuïtieve kracht? Graag vertel ik je over de mogelijkheden. Bel 06 41 21 97 67 of klik hier voor meer informatie.

De inhoud van deze blog is deels afkomstig van dr. Claire Zammit, Evolving Wisdom

Geen reactie's

Geef een reactie