De 15 meest voorkomende redenen voor coaching

Recent heb ik uitgezocht wat voor hoogopgeleide professionals, ondernemers en bestuurders in mijn praktijk de 15 meest voorkomende redenen zijn voor coaching:

 • Loslaten van te veel verantwoordelijkheid en beter delegeren
 • Weten wat je wil en waar je goed in bent in je werk
 • Sparren in een fusieproces of bij een andere grote stap voor je organisatie
 • Stoppen met het gebruikelijke ‘tandje erbij’ en je weer vol energie voelen
 • Motivatie voelen voor de dingen die voor jou werkelijk van belang zijn
 • Authenticiteit in communicatie: bij jezelf blijven in contact met de ander
 • Inzicht krijgen in de dynamiek tussen jou en je medewerkers
 • Zekerder voelen over je eigen capaciteiten en dit ook uitstralen
 • Ontspanning ervaren en grip hebben op je agenda
 • Stevig staan voor je persoonlijke belangen en behoeften
 • Herstellen van de balans tussen werk en privé
 • Goed omgaan met tegenslag in het werk of privé
 • Overzicht in en grip op de enorme hoeveelheid werk op jouw bordje
 • Op weg naar promotie: wat is er nodig in jezelf en in het contact met anderen?
 • Goed omgaan met afscheid en kansen zien voor de toekomst

De oorspronkelijke coachdoelen zijn uiteraard meer specifiek. Ze vallen binnen een bepaalde context, oftewel: er hoort een verhaal bij. Wat is jouw verhaal? Kijk eens goed naar jouw eigen situatie(s). Waar heb je last van of met wie heb je moeite? Waar zit de uitdaging in? Het verhaal geeft het signaal af dat er een bepaald thema speelt dat je aandacht mag hebben. Jouw verhaal is van waarde om wat het bij jou oproept. Herken je één van de coachdoelen of heb je een vergelijkbare ambitie?

Binnen- en buitenwereld

Bovenstaande lijst lijkt heel divers te zijn, maar het blijkt dat coachdoelen of over het contact met de eigen binnenwereld of met de buitenwereld gaan. Er spelen situaties die vragen om stevigheid, zelfvertrouwen, inspiratie en ontspanning (binnen) of om een goede samenwerking, communicatie, strategie en overzicht (buiten).

In de coaching komen beide werelden aan bod. Om succesvol te zijn in je leven en werk is het van belang zowel de weg naar binnen als naar buiten te kennen.

Waarom?

Mensen die de weg naar binnen kennen, hebben aandacht voor wat er in hen omgaat. Ze ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze van genieten. Ze ervaren stevigheid en rust doordat ze innerlijke processen aangaan en goed voor zichzelf zorgen. Dat werkt door in alles wat ze doen. Het geeft hen plezier en het is heel aantrekkelijk! Hun uitstraling werkt dan ook als een magneet voor nieuwe klanten en leuke collega’s om goed mee samen te werken.

Mensen die de weg naar buiten kennen, nemen de moeite om zich te uiten en tegelijkertijd in te leven in een ander. Zij zijn in staat om samen te werken vanuit vertrouwen. In plaats van aannames of negatieve gedachten leidend te laten zijn, luisteren ze met het doel de ander echt te begrijpen. Hun doelen zijn voor iedereen helder en ze snappen dat je je bij een verschil van inzicht niet moet focussen op standpunten maar op de onderliggende (gezamenlijke) belangen. Hierdoor stuiten ze op minder weerstand in hun omgeving en bereiken ze sneller een resultaat dat alle betrokkenen echt iets oplevert.

Verbeter je leven en werk definitief

Ga bij het oplossen van jouw situatie niet voor een puur analytische of intuïtieve benadering, maar kijk waar de situatie om vraagt. In de coaching spelen zowel de analyse als de intuïtie een rol. We tekenen bijvoorbeeld de ene keer alle belangen die spelen uit om ze te onderzoeken en verbanden te zien. De andere keer doorvoel je de situatie wellicht via het lijf en zie je daardoor iets belangrijks in waar je je eerder niet van bewust was. Beide benaderingen bieden verdiepte inzichten en succesvolle doorbraken. Uiteindelijk los je niet alleen de situatie op, maar doorbreek je het onderliggende patroon en verbeter je je leven en werk definitief.

Wil jij dit ook? Klik hier voor meer informatie over het coachaanbod of bel mij (06 41 21 97 67) om te bespreken hoe ik jou het beste van dienst kan zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie