Drie tips om je dromen te onthouden (en waarom)

Jouw dromen wil je aandacht geven. Hiermee bedoel ik geen dagdromen, geen ‘dromen om te durven doen’, maar echte dromen uit de nacht. Wellicht beschouw je jezelf als een rationeel persoon en lijkt het een vreemd idee om je te verdiepen in je dromen. 

Waarom zou je je dromen onderzoeken?

Dromen zijn een fantastische poort naar je onderbewuste. Ze vertellen je over datgene wat je in je dagelijks leven nog niet in de gaten had. Een droom kan iets bij je naar boven brengen en je inzicht geven in wat er speelt. Juist dromen die je raken, dragen vaak een boodschap in zich. Door ze te onderzoeken kunnen er belangrijke verbanden, mogelijkheden of keuzes tot je doordringen waar je je eerder niet bewust van was.

Wist je dat jij bent wat je droomt?

Alle personen, dieren of elementen die je in je dromen tegenkomt zijn aspecten van wie jij bent of kunt zijn. Fascinerend toch? Ze manifesteren zich niet voor niets in jouw droom en hebben je echt iets te vertellen. Wanneer je mensen in het dagelijks leven goed kent, regelmatig ziet en ze in je droom verschijnen zoals je hen in het dagelijks leven kent, zijn zij in principe geen deel van jou. De droom zal dan eerder aangeven hoe je relatie met hen is. 

Wist je dat bepaalde droomthema’s (vallen, vliegen, seks..) vaak voorkomen?

Over bepaalde droomthema’s wordt door veel mensen gedroomd. Hoewel jouw persoonlijke associatie als dromer bij de beelden het belangrijkste is, zijn bij het onderzoeken van een droom de universele betekenissen van deze droomthema’s zeker relevant. Vallen houdt meestal verband met het loslaten van controle en vliegen vaak met vrijheid. En wist je dat dromen over seks met een bepaalde persoon niet per se wil zeggen dat je dat in het dagelijks leven ook wilt of verliefd bent? Het zal eerder staan voor een verlangen om met diegene meer of hechter contact te hebben. Dat is toch wel handig om te weten.. 🙂

Wist je dat dromen in de Heilige Nachtentijd (24 december – 6 januari) extra bijzonder zijn?

Germaanse volksstammen vierden eeuwenlang de terugkomst van het licht rond de winterzonnewende. Van Eerste Kerstdag tot Driekoningen komt de zon op nagenoeg hetzelfde moment op. In deze periode staat de tijd als het ware stil en werden door onze voorouders dag en nacht vuren brandend gehouden. Het waren voor hen 12 heilige dagen en nachten waarin de sluier tussen hemel en aarde als flinterdun werd ervaren en aan dromen een voorspellende waarde werd toegekend voor het komende jaar. Als er dus één goede periode is om meer aandacht aan je dromen te besteden dan is het wel in deze tijd.

Drie tips om je dromen beter te onthouden

Besef dat je niet je hele droom hoeft te onthouden, een flard is echt al genoeg. Met deze 3 tips moet het lukken om een droom (deels) te onthouden:

 1. Ga rustig de nacht in (vermijd alcohol, koffie, tv, tablets), leg pen en papier klaar en neem je voor je dromen te onthouden. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Als ik wakker word, herinner ik mij duidelijk mijn dromen.’ Hoe krachtiger je voornemen, hoe groter de kans dat je je dromen zal gaan onthouden.
 2. Als je in de nacht wakker wordt, schrijf dan een paar steekwoorden op. In de ochtend blijf je met je ogen dicht nog even liggen. Beweeg je niet en houd je ogen gesloten. Stel jezelf de vraag: ‘Herinner ik mij iets uit mijn dromen?’ Sta jezelf toe te ontspannen en vooral opnieuw te ervaren hoe je je voelde tijdens de dromen.
 3. Spreek je droom (het liefst hardop) voor jezelf uit. De droom blijft zo beter bij je. En schrijf dan je droom op in de tegenwoordige tijd. Dus schrijf bijvoorbeeld: “Ik loop over straat..” Schrijf zoveel mogelijk op, ook de details. Doe het gewoon op een manier die voor jou makkelijk is. Het hoeft geen mooi geordend verhaal te worden.

Oefening baart hier kunst. Hoe meer aandacht je hebt voor je dromen, hoe makkelijker ze bij je gaan blijven. Door je dromen nader te onderzoeken en steeds beter te duiden, vergroot je het contact met je eigen wijsheid en intuïtie. En hoe ontzettend gaaf is het om je eigen droomtaal te begrijpen?

Wil jij dit ook? Klik hier voor meer informatie over het coachaanbod of bel mij (06 41 21 97 67) om te bespreken hoe ik jou het beste van dienst kan zijn

Bronnen: De Nachtelijke reis en Dromen & nachtmerries van Bas Klinkhamer.

2 Reactie's
 • Marianne
  Geplaatst op 09:45h, 29 december Beantwoorden

  Ik ervaar het als heel waardevol om in deze tijd bewuster van mijn dromen te zijn! Heel mooi dat jij er nu aandacht voor vraagt, ik hoop dat het voor veel mensen ook zo gaat leven!

  • Lilian Kraan
   Geplaatst op 12:23h, 29 december Beantwoorden

   Dankjewel Marianne, wat goed om te horen dat je er ook zo mee bezig bent! Dat gunnen we inderdaad veel meer mensen. 👍🏻

Geef een reactie